U cara Trojana kozje usi

Sado Mazo (metaforicki)

Generalna — Autor profesorlukic @ 03:47

 

Oduvijek sam obozavao filmove tipa..Bilo jednom u Americi.

Ne zbog amerike, nego zbog scenarija. Pocinjao je pred kraj filma, nastavljao malo nakon pocetka, pa se vracao na sredinu, i zavrsio kako i spada.Na kraju na kojem je poceo.

Gledanje filma je genijalna varijanta bjezanja iz stvarnosti . genijalna broj 2 nakon citanja knjige..naravno. Nemalo puta sam zazalio kada sam pogledao film nakon procitanog romana. i obratno. Nije se nasao jos nijedan reziser koji bi uspio prenijeti opise prirode niti prezivljavanja koja su opisivala jedan trenutak na desetak stranica.

Izgleda da starim. Jos uvijek radije citam slikovnice koje sam sam crtao a koje nisu nikada zavrsile u Stripoteci. I nisu ni blizu kalibra Jezeva kucica. Starim definitivno...

Postavljam sebi pitanje: Sta se desava kada odgledas sve filmove ? vrijeme je za jedan novi. Lazes sebe matori. Vrijeme je da izadjes iz mracne sobe. Vrijeme je da skines masku od Zoro-a ..i da shvatis da zivis. da se probudis. Dosta je bilo citanja drugih...

...

Ne znam odakle da krenem sa svim. Puno toga mi leti kroz glavu. Okean sjecanja pravi kovitlac po mojim mislima, a ja kao nekakav kapetan broda treba da sam priseban. Sa naglaskom na P. i na Treba. A kurac sam priseban. Da sam priseban ne bih sjedio ovdje i ispisivao ove rijeci. Zato cu krenuti ne bas od kraja, ali nedaleko od njega...

Pasoska kontrola me malo nervirala jer su postavljali cudna pitanja.. Otkuda meni stranjski pasos ? Gdje sam bio tada i tada ? Kako se zvao moj avlijaner godine te i te ?

A ja sam imao samo jednu namjeru. Posjetiti bolesnog oca. Sa ovim problemom nisam racunao , mucio me jedan drugi.

 Aerodrom se nalazi u NJENOM gradu. Obecao sam Njoj kad dodjem tamo da cu Joj se javiti. Nije problem bio u javljanju, poziv je bio dovoljan. samo je trebalo pritisnuti dugme na mobilnom. Ionako smo se zadnji put culi juce. Ali sam tada bio daleko.. A Ona nije znala da sam sada bio na dohvat prsta. Prst na obaracu. pardon, na dugmetu koje bi za par sekundi prouzrokovalo signal da je neko zove. I sigurno bi se javila. I ne samo javila, potrcala bi u susret.

Skinuo sam prst sa obaraca. Ili oborio prst sa skidanja. Ili sam mozda sprstio skidanje obaranja. ne sjecam se vise. Uglavnom, nisam je nazvao..

Trebalo je... O itekako je trebalo.

Da nije Trebalo danas bi pisao kako sam je  nazvao i noc bi dobila drugu intonaciju..

Dur-sku, u svakom slucaju .

Nikada nikome nece poci za rukom da napravi veceg kretena od nas nego nama samima. Znam da nece. Ako me ubijedite u suprotno ja uspijem vratiti vrijeme unazad. Obecavam .

Savladjivanje krivina zacinjeno Repeat1 varijantom njene pjesme zna biti slatka laz. Posebno ako lazemo sebe same. Trebala mi je. Bolno mi je trebala. Krivine postanu dosadnije nego ako vozite pravcem koji nema drugu funkciju izuzev da vam dokaze da matematika ne laze tako cesto. Prava linija je navodno prava . I bezgranicna.

Sta je onda polu-prava ? Manje prava ili manje polu ?  Hajde budi razuman matematicar i razuman romanticar. Direktna ili obrnuta proporcionalnost se ionako uvijek gledala sa dvije strane. Direktno. Ili obrnuto. Rezultat je bivao isti. Direktan ili obrnut. Ovisno iz kog se ugla gledalo.

Direktno ili..znate vec.

Ponavljam se. Ponavljam se opako. ustvari sam samo htio reci da sam ju volio. I da ju i danas volim. I da pokusavam sebe utjesit kako sam pametno i mudro uspio ispasto kreten.

Nisam obozavatelj Sado-Mazo igara. Stariji ciko, jebiga. Ali kad razmislim kako je srce Mazo-tipa a mozak onog sasvim neprijateljki raspolozenijeg, shvacam da i nisam imao sansi. Morao sam se odluciti za jedno.

sado ili mazo...

Sado ili Mazo-kreten ne postoji u izboru ?

bas imam peh.

Nisam sado, nisam mazo. Kreten jesam svakako.


Powered by blog.rs